top of page

Potilaskertomus Uusi Lahti


Vanhat kiinalaisopit lopettivat sairaalakierteen

Tällä hetkellä 19-vuotias Touko Jalkanen virtaa nuoren miehen voimaa, mutta puolisentoista vuotta sitten 17-vuotiaan nuorukaisen kunto oli heikko ja hemoglobiini oli alimmillaan 95. Syynä oli verta vuotava haavainen paksusuolen tulehdus, joka pakotti Jalkasen sairaalahoitoon.

Ei menetettävää

Paksusuolessa myllersi, eikä nuori mies voinut aina syödäkään. Välillä oli pitäydyttävä täysin nesteravinnossa. Kunto luonnollisesti heikkeni, hikoilutti ja hengästytti. ”Sairaus paheni aina syksyisin. Ensimmäisen kerran olin sairaalassa viikon ja toisena syksynä yhteensä noin kuukauden”, Jalkanen muistelee. Hoitona potilas sai kotioloissa kortisonia suun kautta ja sairaalassa piikillä. Kortisonipiikit vaihtuivat akupunktioneuloihin ja mukaan tuli myös ruokavaliomuutos. ”Äitini löysi kuntosalin seinältä lapun, jossa Nina mainosti kiinalaisen lääketieteen hoitoja. Ajattelin, ettei ole mitään menetettävääkään ja päätin kokeilla.” Jalkasella oli jo aikaisempia kokemuksia vaihtoehtohoidoista, joten täysin tuntematon ei länsimaisen lääketieteen vaihtoehtokenttä ollut. Kiinalaisen lääketieteen akupunktiohoitaja Nina Haavisto on yhdistänyt sekä akupunktion että ruokavalion hoitomenetelmikseen. ”Pelkät neulat eivät aina riitä. Paraneminen on hitaampaa, kun käyttää pelkästään toista menetelmää”, Haavisto summaa.

Ruokavaliomuutos oli helppo

”Kun Touko tuli luokseni ensimmäisen kerran, katsoimme hänen ruokavaliotaan. Kysyn aina asiakkaalta, että onko tämä valmis muuttamaan ruokailutottumuksiaan.” Nina Haavisto laati listan, jossa piti jättää pasta, punainen liha ja maitotuotteet pois. Sallittuun ruokavalioon kuuluvat karkeasti listattuna kala, kana, muu kuin punainen liha ja pastan tilalle riisiä. Maitotuotteista hapanmaitotuotteet ovat käypäsiä. Quinoamuro-riisi ja speltti viljatuotteista ovat Haaviston kaikille suosittelemaa ravintoa. ”Kun Toukon suolisto on ärtynyt, ruokavalion pitäisi olla mahdollisimman tiukka. Kun peruskunto on hyvä, voi tuntemusten mukaan vähän joustaakin.” Nina Haavisto myöntää vähän arvelleensa kuinka nuori mies pystyy ruokavalioon sitoutumaan, mutta Jalkanen itse ei ole kokenut sen suhteen tuskia.

Nopeasti pahimman yli

Parivaljakon yhteistyö muuttui pian piikikkääksi eli ruokavaliokartoituksen jälkeen aloitettiin akupunktioneuloitus. ”Ripuli rauhoittui neuloituksella nopeasti, verta tuli vielä. Kolmannella kerralla loppui veren tulokin”, potilas miettii alun viikon välein tehtyjen hoitojen vaikutuksia. Kolmessa kuukaudessa hemoglobiiniarvot nousivat 135:een, eikä viime syksynä tarvinnut mennä sairaalaankaan. Nyt Touko Jalkanen syö sovitun mukaisesti ja käy Haaviston neulottavana parin kolmen kuukauden välein. Hoitajan mukaan on mahdollista, että neulat jäävät jossain vaiheessa pois, mutta monen tekijän summaa on vaikea etukäteen ennustaa. Lääkitystä Jalkanen ei tällä hetkellä tarvitse.

Keskivartalo liikkumaan

Kiinalaisessa lääketieteessä suhtaudutaan kokonaisvaltaisesti ihmiseen, johon vaikuttavat esimerkiksi vuodenajat sääolosuhteineen, mielialat, ruokavalio ja liikunta. ”Ihmisessä kulkee meridiaaneja eli kanavia. Meridiaaneilla sijaitsevat akupunktiopisteet. Akupunktiopisteet ottavat yhteyden muun muassa suuriin sisäelimiin. WHO:n määritelmän mukaan yli 400 sairautta voidaan hoitaa akupunktiolla”, Haavisto pudottelee tietoa. Touko Jalkasen tavoin suolisto oireilee meistä yhä useammalla. ”Mun näkemys on, että lisäaineet vaikuttavat, stressi, sekin ettei liikuta enää. Sääolosuhteet vaihtelevat aikaisempaa enemmän. Koska keskivartaloon ei tule liikettä, siihen alueeseen liittyy ongelmia. Sitä pitää itse liikuttaa tai saada suolistoon liikettä ruokavaliolla.” Kokonaisvaltaisuuteen kuuluu, että myös tunteet ja mieli vaikuttavat sisuskaluihin. Maksassa on tunne-elämän keskus ja muillakin elimillä ovat omat reagoimisalueensa.

Sopiva lämpö on hyväksi

Haavisto perustelee säiden merkitystä ihmisten hyvinvointiin sillä, että pimeys, kylmyys ja kosteus vaikuttavat elimistöön. Ruoan pitäisi olla lämmintä, erityisesti kylmillä säillä. ”Lämpö lisää liikettä ja pistää ruoan liikkeelle. Maksan tehtävä on liikuttaa energiaa ja se on stressin tunne-elimenä.” Kun kuona tukkii maksan ja elimistön, lämpöä kertyy liikaa. ”Kun tulee tarpeeksi kuuma, alkaa tulla verta”, Nina Haavisto viittaa maksan ja paksusuolen toimimattomasta parisuhteesta. Nina Haavisto valistaa tupakoinnin lopettamisen syy-yhteyden lihomisen kanssa. ”Tupakka saa lämpöä aikaan. Tupakoinnin lopettamisesta oireet alkavat 3:n kuukauden, puolen vuoden päästä. Kun lämpö loppuu, voi alkaa lihominen.” Terveellinen ei aina ole terveellistä

Elimistöön kertyvä kosteus tykkää liittyä kompukseen liman kanssa, joka liisteröi kuonan suolistoon ja sisäelimiin. Haaviston kokemusten mukaan mukava yhteispeli syntyy neuloituksen ja ruokavalion kanssa, molemmat työntävät limaa ja kuonaa elimistöstä ulos. ”Monet ihmiset syövät terveellisesti, mutta eivät välttämättä itselle sopivasti.” Nina Haavisto täsmentää, että oireilusta ja tapauksesta riippuen, ei aina tarvitse välttämättä ruokavaliomuutoksiin ryhtyä, akupunktiokin saattaa yksistään riittää.

Kehossa kulkee meridiaaneja eli kanavia. Akupisteet sijaitsevat meridiaaneilla. Neuloitus avaa kehon tukoksia.

Kiinalaisen lääketieteen akupunktiohoitaja Nina Haavisto on laatinut Touko Jalkaselle ruokavalion haavaisen paksusuolen tulehduksen parantamiseksi. Hoitokokonaisuutta täydentää akupunktio, jota Jalkanen sai aluksi viikoittain. Kolmannen akupunktiohoidon jälkeen loppui verenvuoto.

Julkaistut
Viimeisimmät 
Arkisto
Etsi tagin avulla
Seuraa
  • Facebook Basic Square
bottom of page