top of page

(ESS) Akupunktio avuksi


Akupunktiosta voi olla apua myös gynekologisiin ongelmiin. Sillä hoidetaan muun muassa kuukautiskipuja, endometrioosia, kystaa, myoomia sekä vaihdevuosiongelmia. - Näistä vaivoista kärsivien asiakkaiden määrä on viime aikoina lisääntynyt. Ehkä se johtuu siitäkin, että kiinnostus vaihtoehtoisia hoitoja kohtaan on lisääntynyt, kertoo lahtelainen Nina Haavisto, joka on kiinalaisen lääketieteen akupunktiohoitaja.

Kiinalaisessa akupunktiossa ihmistä hoidetaan kokonaisuutena, niin kehoa kuin mieltäkin. Ruokavaliolla on suuri merkitys hoitotuloksiin.

- Tarkoituksena ei ole vain lievittää oireita, vaan löytää myös vaivojen syyt, selvittää Haavisto.

- Endometrioosi on melko yleinen sairaus, johon kiinalaisesta akupunktiosta saattaa olla apua, jollei sitä ole vielä leikattu. Olen pystynyt pitämään sairauden kurissa joillakin potilailla, en kuitenkaan kaikilla, sanoo Haavisto.

Kysta katosi

Hyviä kokemuksia Haavistolla on ollut äskettäin erään kystapotilaan hoidossa.

- Asiakkaanani oli nuori nainen, jolla oli munasarjassa kysta. Leikkauspäivä oli ehditty määrätä seuraavalle viikolle. Kun hän tuli tänne, en halunnut tehdä akupunktiota niin lähellä leikkausta. Asiakkaani onnistui siirtämään leikkausta kuudella viikolla, ja niin lähdin hoitamaan häntä.

- Länsimaisen lääketieteen mukaan kysta voi hävitä itsekseen, ja uskon kyllä siihenkin. Annoin potilaalle akupunktiohoitoa kerran viikossa, yhteensä viisi kertaa. Vaihdettiin myös ruokavalio. Kävi niin, ettei hänen tarvinnutkaan mennä leikkaukseen. Ultrasta selvisi, että kysta oli hajonnut pois, kertoo akupunktiohoitaja.

Kuukautiskipujen takia akupunktiohoitajan puoleen käännytään yhä enemmän.

- Kiinalaisen lääketieteen mukaan kuukautiskivut liittyvät maksan energian salpautumiseen. Maksan tehtävä on pitää energia tasaisessa liikkeessä, se myös varastoi veren. Jos energia salpautuu, veri rupeaa kasautumaan.

- Maksakanavan tukokset pitää saada auki. Neuloilla pidetään energiaa liikkeellä muun muassa kohdussa. Opastan myös oikeanlaiseen ruokavalioon, joka helpottaa kokonaisvaltaisesti. Tärkeää on myös liikkua riittävästi.

Lämmintä kylmällä

Lämmön puutetta on Haaviston mukaan helposti juuri keskivartalon alueella kuten kohdussa.

- Olisi hyvä, jos päivittäiseen ruokavalioon kuuluisia puuroa, keittoa, lämpimiä kasviksia, kalaa, kanaa. Talvella ja kylmällä ilmalla vähemmän hedelmää ja raakakasviksia.

- Akupunktiollakaan ei voida aina auttaa kaikkia. Sen tähden olisi hyvä, jos lähestyisimme länsimaisen lääketieteen kanssa ja voisimme tehdä yhteistyötä, hän lisää.

Julkaistut
Viimeisimmät 
Arkisto
Etsi tagin avulla
Seuraa
  • Facebook Basic Square
bottom of page