top of page

(ESS) Ei jääkylmää eikä tulikuumaa Kiinalaisessa lääketieteessä sairauksia hoidetaan myös ravinnoll


Olemme sitä mitä syömme, myös kiinalaisen ajattelun mukaan. Terveyden ja ravinnon välillä on yhteys, ja oikealla ruokavaliolla voimme pitää kehon energiat tasapainossa. Jos energiat joutuvat epätasapainoon ja elimistö tukkoon, kiinalaisten tekstien mukaan "saattaa syntyä sata sairautta".

Länsimaisessa ravitsemustieteessä keskitytään tiettyihin ruokiin sekä siihen, kuinka paljon syömme niitä. Yksiä ruokia pidetään terveellisinä, toisia lihottavina ja kolmansia vahingollisina. Kiinalaisessa ajattelussa tärkeää on ruoan energia eli Qi, jolla voimme tasapainottaa oman energiamme tilaa. Tasapaino on se, mihin tulee pyrkiä, samoin aina yhtä vaikea kohtuus. Liiallisuus ja toisaalta pidättyvyys johtavat heikkoon terveyteen. Kiinalaisittain ajateltuna ruoan energialla ei siis ole mitään tekemistä länsimaisen ruoka-aineiden energian ja kilokaloreiden kanssa.

Raaka ruoka viilentää

Kiinalainen ravitsemustiede luokittelee ruoka-aineet maun ja lämpöenergeettisen luonteensa perusteella. Makuja on viisi: makea, kirpeä, karvas, hapan ja suolainen. Energialtaan ruoka voi olla kylmä, viileä, neutraali, lämmin tai kuuma. Ruoan energiaa muuttaa sen valmistaminen, esimerkiksi paistamalla energiaa voidaan lisätä.

Tiivistäen ilmaistuna kiinalainen ajattelutapa pyrkii välttämään sitä, mikä on kuumaa, ja lämmittämään sitä, mikä on kylmää. Jos olemme rakenteeltamme kylmiä, meille on hyväksi syödä ominaisuuksiltaan lämpimiä ja kypsennettyjä ruokia. Saman logiikan mukaan harvalle suomalaiselle sopii puhdas kasvisravinto. - Raaka ruoka ja kasvikset toimivat kehossamme viilentävästi. Koska moni meistä on rakenteeltaan kylmä, ja elämme lisäksi kylmässä ilmastossa, raaka ruoka viilentää meitä turhaan. Elimistö saattaa joutua epätasapainoon, ja erityisesti talvella kärsimme väsymyksestä ja palelemme, selventää kiinalaiseen lääketieteeseen ja akupunktioon perehtynyt Nina Haavisto. - Kesällä sitä vastoin hedelmiä ja kasviksia voi syödä huoleti. Kuumalla säällä viilentävät ruoka-aineet tekevät hyvää. Juomia Haavisto ei suosittele nautittavan jääkylminä edes pahimmilla helteillä, sillä kylmä heikentää mahalaukun ja pernan toimintaa. - Kiinalaisessa lääketieteessä elimet, jotka käsittelevät ruokaa kehossa, ovat muun muassa mahalaukku ja perna. Niiden terve toiminta on välttämätöntä, mikäli haluamme hyötyä syömästämme ruoasta, sanoo Haavisto. Nykyään yhä useampi kokeilee vaihtoehtoisia hoitoja. Kiinalaisesta lääketieteestä ja akupunktiosta saattaa löytyä apua moneen sellaiseen vaivaan, johon perinteisen lääketieteen konstit eivät pure. Kiinalaisessa lääketieteessä ravinnolla voidaan paitsi ylläpitää terveyttä myös korjata häiriöitä ja hoitaa sairauksia. - Ihminen tulee usein vastaanotolleni jonkun yksittäisen vaivan tai kivun takia. Kun alkaa tutkia ihmistä kokonaisuutena, kysellä ja jutella, taustalta paljastuu helposti kokonainen vyyhti ravinnosta aiheutuneita ongelmia, kertoo Haavisto. - Moni syö "oikein" ja terveellisesti, vähän rasvaa ja haitallisia ruoka-aineita, mutta silti kokonaisuus saattaa olla pielessä. Kiinalaisessa ajattelussa jokaiselle yksilölle pyritään löytämään tasapainoinen ruokavalion kokonaisuus, niin että ruoan energia ja maut toimivat sopusoinnussa ihmisen oman energian kanssa. Kohtuus on avainsana, ja liiallisuus johtaa huonoon terveyteen. Haaviston mielestä meillä syödään liikaa maitotuotteita ja liikaa sellaisia ruoka-aineita, jotka tukkivat kehoa sisältä päin. Tässä kokonaisuudessa hän näkee mahdollisen syyn sille, että Suomessa sairastetaan niin paljon osteoporoosia. Haavistolla on aiheesta tutkimustyö kesken. - Kun elimistö tukkeutuu, se ei pysty imeyttämään ruoasta tarvittavia ravintoaineita, tässä tapauksessa kalsiumia. Jos liiat tukkivat ruoka-aineet jätetään pois, elimistö saadaan parempaan kuntoon. Kun häiriötila poistuu, elimistö pystyy taas hyödyntämään ruoasta saatavan ravinnon. Kalsiumia saa runsaasti myös kalasta, viljoista ja mysleistä ja pähkinöistäkin, siitä ei tarvitse olla huolissaan. Kiinalaisessa lääketieteessä ravinnon vaikutusta elimistön kokonaistilaan voidaan tehostaa akupunktiolla. Tosin neulapelkoisia voidaan toisaalta hoitaa pelkällä ruokavaliollakin, tietyt ruoka-aineet korvaavat tietyt neulat.

Julkaistut
Viimeisimmät 
Arkisto
Etsi tagin avulla
Seuraa
  • Facebook Basic Square
bottom of page