top of page

(ESS) Akupunktiolla ei hoideta vain kipeitä hartioita


Lahtelainen Nina Haavisto opiskeli kiinalaisen lääketieteen akupunktiota kolmen vuoden ajan ja valmistui kiinalaisen lääketieteen akupunktiohoitajaksi. - Halusin tietää enemmän kehosta ja sen toiminnasta. Kun avomieheni kuoli juuri ennen häitä vuonna 1997 aivokasvaimeen, halusin tietää mistä kasvaimet syntyvät, hän selvittää. - Uskon vahvasti vanhoihin hoitomuotoihin. Kiinassa ihmistä on hoidettu näin aina ja hoidetaan edelleen, hän painottaa.

Maailman terveysjärjestö WHO on laatinut listan sairauksista, joita voidaan hoitaa akupunktiolla. Listalla on yli 400 sairautta, muun muassa migreeni, suolistovaivat ja gynekologiset ongelmat.

- Kehon tila näkyy muun muassa ihossa, kasvoissa ja jopa asiakkaan äänessä. Joskus käykin niin, että hieronnan sijaan ehdotan akupunktiohoitoa, jos näen ettei pelkästä hieronnasta olisi apua.

Diagnoosissa kiinalainen lääketiede käyttää apuna myös kielen ja pulssin tutkimista.

Mistään hokkuspokkus-hoidoista ei akupunktiossa ole kyse. Vaikka joskus apu tulee yhdellä hoitokerralla, joskus tarvitaan pidempiä jaksoja.

- Pelkästään neulat eivät vahvista ihmistä. Olisi hyvä puuttua myös ravintoon, koska sillä on erittäin suuri merkitys hoidossa. Vajavuustiloissa annan suosituksen ravinnosta. Asiakkaan ravinnosta tehdään ensin tarkka kartoitus, tutkitaan kehon tila ja sen jälkeen laadin ohjeet, joiden mukaan olisi hyvä syödä.

Kiinalaisessa hoitomuodossa ravinnolla on suuri merkitys.

- Ravinnon muuttaminen voi hoidon alussa tuntua työläältä ja ensin tuntuukin siltä, että elämä hankaloituu. Mutta jos jotain oikein kovasti haluaa, sen pystyy tekemään.

- Mitään ei kuitenkaan pidä tehdä väkisin, vaan elämänmuutosta on haluttava niin kehon kuin mielenkin. Väkisin yrittämällä ihminen menee stressitilaan eikä mitään tapahdu, Nina Haavisto sanoo.

Haaviston vastaanotolla käy myös urheilijoita, jotka käyttävät akupunktiota muun muassa palautuakseen kovasta harjoituksesta. Neuloilla voidaan myös ennaltaehkäistä rasitusvammoja.

-Lisäksi hoidan muun muassa lihaskramppeja ja erilaisia tulehdustiloja.

Apuna tulehdustilojen poistossa ovat "akupunktion kortisoni" eli tulineulat. Neulan pää kuumennetaan spriiliekillä 400-600 -asteiseksi ja kuuma neula pistetään tulehduskohtaan.

-Tulineulalla voidaan hoitaa esimerkiksi nivelien nestekertymiä, rasitusvammoja ja jopa känsiä, sanoo Haavisto.

-Tulineulalla tapetaan kuuma kuumalla. Akupunktiolla ei voi lisätä tulehdusalueen verenkiertoa, mutta tulineulan voi joissain tapauksissa laittaa suoraan tulehdustilaan.

Tulineulaa on käytetty menestyksellä muun muassa makuupotilaiden säärihaavojen hoidossa.

Julkaistut
Viimeisimmät 
Arkisto
Etsi tagin avulla
Seuraa
  • Facebook Basic Square
bottom of page